Şam’da Türkiye-Suriye ortaklığıyla yükseköğretim adımı atılıyor

Yükseköğretim Alanında Türkiye-Suriye İşbirliği Protokolü İmzalandı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Özvar ve beraberindeki heyet, başkent Şam’da Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı Halabi ile yükseköğretim alanında işbirliği anlaşmaları imzalamak üzere bir araya geldi.

Toplantıya Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Burhan Köroğlu, Türkiye’den bazı üniversitelerin rektörleri, YÖK başkan vekilleri, başkan danışmanı, bilgi işlem ve dijitalleşme daire başkanları da katıldı.

Protokol imzalanmasının ardından konuşan Özvar, Suriye Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı ile yapılan görüşmelerin önemli bir protokol ile sonuçlandığını belirtti.

Şam’da planlanan Türkiye-Suriye Üniversitesi’nin kurulmasının, iki ülkenin ortak vizyonu doğrultusunda gerçekleşen bir girişim olduğunu vurgulayan Özvar, projeye Suriyeli muhatapların tam destek verdiklerini söyledi. Üniversitenin kuruluş çalışmalarının yakında başlayacağını belirtti.

“Türkiye’deki üniversitelerden mezun olan Suriyeli öğrencilerin diplomalarının Suriye tarafından tanınacağı” bilgisini paylaşan Özvar, yükseköğretim alanında iki ülke arasında kapsamlı bir işbirliği sürecinin resmen başlatıldığını söyledi.

Özvar, ikinci önemli başlığın Suriye’deki üniversitelerin dijital dönüşüm sürecine Türkiye’nin katkı sağlayacağını dile getirdi. Türk üniversitelerinin, Suriyeli yükseköğretim kurumlarının bilişim altyapısının güçlendirilmesine destek vereceğini belirtti.

Akademik değişim programlarının da yer aldığı protokolde ortak bilimsel projelerin yanı sıra akreditasyon ve kalite güvencesi alanında işbirliği kararları alındığını aktaran Özvar, üniversiteler arasında işbirliğini geliştirmek amacıyla ortak toplantılar planlandığını belirtti.

İmzalanan işbirliği protokolünün Suriye’nin yükseköğretim sistemi açısından önemli bir adımı temsil ettiğini belirten Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı Halabi, protokolün gelecek dönemde Suriye yükseköğretim sisteminde önemli gelişimlere zemin hazırlayacağını ifade etti. Ayrıca, iki ülke arasında akademik diplomaların karşılıklı tanınmasına yönelik işbirliğinin başladığını açıkladı.

Halabi, Türkiye ile yapılan işbirliği anlaşmasının yükseköğretimde yeni bir başlangıç ve yeniden doğuş anlamı taşıdığını belirterek, eğitim kalitesinin artırılması, akademik sıralamaların yükseltilmesi gibi alanlarda Türkiye ile ortak çalışmaların yürütüleceğini aktardı.

Related Posts

AKP’li Metiner ayrılık kararı aldı: Benim için artık yok hükmünde

Mehmet Metiner, “İçindeki asıl niyetini pervasızlıkla ortaya koyan o zevatla yolumu ayırmam farz oldu. Herkes kendi yoluna” ifadelerini kullanarak istifa kararı aldı.

Trump’ın Harvard kararı yargıya takıldı

ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin uluslararası öğrencilerin Harvard Üniversitesi’nde eğitim görmek için ülkeye girmelerine engel olan uygulaması yargı engeline takıldı. ABD’de federal yargıç, söz konusu uygulamaya ilişkin yürütmeyi durdurma kararı aldı.

Ahmet Hakan: Yanı başımızda büyük bir savaş var ama muhalefet kayıtsız ve ilgisiz

Ahmet Hakan, muhalefetin dış gündem konusunda ‘ilgisiz’ kaldığına dikkat çekti ve “Yanı başımızda füzeler uçuşuyor, gazetelerinin birinci sayfasında tek satır haber yok” dedi.

176 asker hakkında gözaltı kararı

İstanbul ve İzmir Cumhuriyet Başsavcılıklarınca müşterek yürütülen FETÖ soruşturmasında, 174’ü muvazzaf, 176 asker hakkında gözaltı karar verildi.

İran’dan yeni açıklama: ABD ile savaş halinde değildik

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, ABD’nin İran’ın nükleer tesislerine yönelik saldırılarına ilişkin yaptığı açıklamada, “İran, ABD ile savaş halinde değildi ki savunma hakkına başvursun. Siyonist rejim için de durum aynı. ABD’nin savaşa …

İsrail İran gerilimi küresel silahlanma yarışını arttıracak: Uzman isim süreci değerlendirdi

Uluslararası ilişkiler uzmanları, İsrail’in İran’a saldırılarıyla başlayan çatışmaların ardından ülkeler arasında yeni bir silahlanma yarışının başlayacağına işaret etti.