Buz kullanmadan önce bir kez daha düşünün

Temizlik Kurallarına Uymayan Buz Üretimi Sağlık Riski Taşıyor!

Yaz aylarında sıcak havalardan bunalan insanlar, serinlemek için içeceklerine buz eklemeyi tercih ediyor. Ancak, kafe ve restoranlarda kullanılan buzların yanı sıra, marketlerde satılan hazır buzların hijyenik olmayan yerlerde üretilmesi, çeşitli sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Steril olmayan ortamlarda üretilen buzların insan sağlığına etkilerini Bahçeşehir Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dilek Arman açıkladı. Arman’a göre, kontamine sulardan üretilen buzlar pek çok hastalığa yol açabilmekte. Escherichia coli gibi mikropların, besin zehirlenmesi ve turist ishallerinde sıkça görüldüğünü belirtti. Ayrıca, kirli buzlar aracılığıyla salmonella, kolera, norovirüs gibi enfeksiyonların da insanlara bulaşabileceğini vurguladı.

Buz tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri vurgulayan Arman, evde kullanılan buzun temiz su ve kaplardan yapıldığında büyük sorun olmadığını ancak suyun kalitesine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, buz yerine içeceğin doğrudan soğutulmasının daha güvenli olduğunu belirtti. İçeceğin içindeki buzu yemek yerine, sadece içeceği soğutmanın daha sağlıklı bir seçenek olduğunu ifade etti.

Bunun yanı sıra, buzun doğrudan ağız içine temasının soğuk ısırıklarına ve doku hasarına yol açabileceğini belirten Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Acil Tıp Bölümü’nden Prof. Dr. Özlem Güneysel, buzun hijyenik olmayan koşullarda üretildiğinde çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceğini dile getirdi. Kontamine sulardan üretilen buzları tüketenlerde halsizlik, yorgunluk, ateş gibi belirtiler görülebileceğini söyledi. Bu durumda, derhal sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini vurguladı.

Buz üreten işletmelerin de hijyen kurallarına uyması önem taşıyor. Ümraniye’de buz üretimi yapan bir firmanın sahibi Cüneyt Kahraman, buzun temiz suyla üretilmesi gerektiğini ve ürün ambalajlarında Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan onay almış sicil numaralarının olması gerektiğini belirtti. Böylece, vatandaşların güvenle ürün tüketebileceğini ifade etti.

Özetlemek gerekirse, buz tüketirken temizlik ve hijyen kurallarına dikkat etmek büyük önem taşıyor. Buzun doğru koşullarda üretilmesi ve kullanılması, sağlık sorunlarının önüne geçilmesinde etkili olabilir.

Related Posts

Evindeki o eşyaları hemen çöpe atmalısınız: Tip 2 diyabete neden oluyor

Evinizde bulunan bazı eşyaların diyabete neden olduğu ortaya çıktı. Bilim insanları bu kimyasal içeren eşyaların insan vücudunda kolay kolay parçalanmadığını belirtti. Ve bu konuda uyardı.

Meğer yıllardır günde 2 litre su için söz doğru değilmiş: Ezber bozuldu uzmanlar ilk defa açıkladı

Uzun yıllardır tavsiye edilen günlük 2 litre su içme önerisi, bilimsel veriler ışığında yeniden değerlendirildi. Uzmanlar, kişilerin yaş, kilo, yaşam tarzı, fiziksel aktivite düzeyi ve iklim gibi etkenlere göre farklı miktarlarda suya ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Yenidoğan Sünneti Nedir?

Yenidoğan sünneti neden avantajlı, hangi yaşlar riskli, denize ne zaman girilebilir? Uzmanlar yenidoğan sünneti hakkında bilgi verdiler. 

Bitki çayı tüketirken bu 3 kurala dikkat!

Genelde sağlıklı bir yaşam için tercih edilen bitki çayları göründüğü kadar masum olmayabiliyor. Doç. Dr. Oğuzhan Öztürk, bazı bitki çaylarının içine ilaç karıştırıldığını belirterek bu tarz bitkisel ürünlerin güvenli yerlerden alınması gerektiği uyarısında bulundu.

Yılan ısırdığında ne yapmalı? Adım adım izlenecek hayat kurtaran yöntemler

Yaz aylarında kırsal alanlarda ya da doğa yürüyüşlerinde karşılaşılabilecek tehlikelerden biri olan yılan ısırıkları, doğru ve hızlı müdahale ile ölümcül olmaktan çıkabiliyor. Peki böyle bir durumda ne yapmalı, nelerden kaçınmalı? İşte adım adım yılan ısırığına karşı ilk yardım rehberi…