![](https://konya-ekonomi.com.tr/wp-content/uploads/2024/05/bu-mantarlara-dikkat-zehirlenebilirsiniz-0-mv5cbBUH.jpg)
Yetkililer, doğal alanlarda büyüyen ve yapısında zehir olan mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde çiğ veya pişirilmiş şekilde yenmesi durumunda ölüme neden olabilen ciddi zehirlenme vakalarının ülkemizde çok sık görüldüğünü bildirdi.
![](https://konya-ekonomi.com.tr/wp-content/uploads/2024/05/bu-mantarlara-dikkat-zehirlenebilirsiniz-1-4FOGynVd.jpg)
Mantar zehirlenmesin belirtileri mantarda yer alan zehre göre mantarın yenmesinden 2 ile 6 saat sonra ortaya çıkıyor.
![](https://konya-ekonomi.com.tr/wp-content/uploads/2024/05/bu-mantarlara-dikkat-zehirlenebilirsiniz-2-5OGtJab7.jpg)
2 saat sonra sersemleşme, uyku hali, tansiyonda düşüklük, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarmalar, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme görülebiliyor.
![](https://konya-ekonomi.com.tr/wp-content/uploads/2024/05/bu-mantarlara-dikkat-zehirlenebilirsiniz-3-JQ5Kl6Uf.jpg)
Bazı tür mantarların yenilmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer-böbrek fonksiyon bozuklukları ve hatta ölüme yol açabilen zehirlenme belirtileri de görülebiliyor.
![](https://konya-ekonomi.com.tr/wp-content/uploads/2024/05/bu-mantarlara-dikkat-zehirlenebilirsiniz-4-dwKmVrBr.jpg)
Mantar tüketen vatandaşların, doğada yetişmiş mantarları kesinlikle yememesi gerekiyor.
![](https://konya-ekonomi.com.tr/wp-content/uploads/2024/05/bu-mantarlara-dikkat-zehirlenebilirsiniz-5-SlEzhOJx.jpg)
Mantar tüketme durumunda zehirlenme belirtilerinin görülmesi durumunda zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
![](https://konya-ekonomi.com.tr/wp-content/uploads/2024/05/bu-mantarlara-dikkat-zehirlenebilirsiniz-6-8XLuyCtB.jpg)
Mantar zehrine karşı yapılan panzehirler, Ulusal Zehir Danışma Merkezi tarafından hastanelerde kullanılmak amacıyla hazır bulundurulmaktadır.
![](https://konya-ekonomi.com.tr/wp-content/uploads/2024/05/bu-mantarlara-dikkat-zehirlenebilirsiniz-7-mHuvHUbk.jpg)
Mantar zehirlenmelerinden kendimizi korumak için; doğal ortamlarda yetişmiş mantarların yerine bandrollü kültür mantarları tercih edilmelidir.
![](https://konya-ekonomi.com.tr/wp-content/uploads/2024/05/bu-mantarlara-dikkat-zehirlenebilirsiniz-8-FxtRSQgN.jpg)
Fakat, bu mantarların yetiştiği ortam nedeniyle bazı mikroorganizmalar mantarların üzerinde yer alabilir.
![](https://konya-ekonomi.com.tr/wp-content/uploads/2024/05/bu-mantarlara-dikkat-zehirlenebilirsiniz-9-EH17M7J3.jpeg)
Mikroorganizma bulaşmış mantarların çiğ olarak yenmesi neticesinde çok hafif mide ve bağırsak şikayetlerinin olabileceği de göz ardı edilmemelidir.
![](https://konya-ekonomi.com.tr/wp-content/uploads/2024/05/bu-mantarlara-dikkat-zehirlenebilirsiniz-10-Lhxu9h4N.jpg)
Aynı zamanda mantar alırken ambalajlı olan mantarlar tercih edilmeli ve ambalajında tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bilgilerin bulunduğu etiketlerin olup olmadığına da dikkat edilmelidir.
![](https://konya-ekonomi.com.tr/wp-content/uploads/2024/05/bu-mantarlara-dikkat-zehirlenebilirsiniz-11-PMtOOMeD.jpg)
![](https://konya-ekonomi.com.tr/wp-content/uploads/2024/05/bu-mantarlara-dikkat-zehirlenebilirsiniz-12-cN5lVbD7.jpg)