Hazine ve Maliye Bakanlığı harekete geçti: O ödeme şekli yasaklanıyor!

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), fiziksel ve sanal POS cihazları üzerinden gerçekleştirilen ödemelerde ortaya çıkan kayıtdışılığı önlemek amacıyla yeni bir adım atıyor. Bu doğrultuda Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağı hazırlandı.

Yeni düzenleme ile mal ve hizmet sunan mükelleflerin, kendilerine tahsis edilen ödeme sistemlerini başka mükelleflere kullandırmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

YENİ NESİL ÖDEME CİHAZI ZORUNLULUĞU GELİYOR

Taslağın yürürlüğe girmesiyle beraber, perakende mal teslimi veya hizmet sunumu yapan mükellefler için bazı zorunluluklar devreye alınacak. Basit usule tabi olanlar ve toptancılar gibi kapsam dışında bırakılanlar dışında, mükelleflerin EFT-POS özelliğine sahip yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmaları gerekecek.

Bu cihazlar, ödeme belgesini (slip) ve mali belgeyi (fiş) tek belge halinde düzenleyebilecek. Böylece belgeler arasında tutarsızlık önlecek.

ORTAK POS KULLANIMINA SIKI TAKİP

Denetimlerde, bazı mükelleflerin başka mükelleflere ait cihazlar üzerinden tahsilat yaptığı tespit ediliyor. Bu durum, gelir kaybına ve haksız gider yazımına neden olabilir. Bundan dolayı, yeni tebliğ ile bu tür uygulamaların önüne geçilecek ve ödeme sistemlerinin usule uygun kullanılması sağlanacak.

TİCARİ HAYATTA KAYITDIŞILIK ÖNLENECEK

Genel Tebliğ taslağı ile mevcut ticari uygulamaların sürdürülebilirliği korunurken, kayıtdışı işlemlerin önlenmesi hedefleniyor. Perakende satış yapan ve kapsam dışında olmayan mükelleflerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz ya da güvenli mobil ödeme sistemi kullanmaları gerekecek.

Bu kapsamda, söz konusu mükelleflerin başka şahıslara ait cihazları kullanmalarına veya seyyar EFT-POS verilmesine izin verilmeyecek.

POS CİHAZI SADECE KENDİ ADINA KULLANILABİLECEK

Ödeme kabul eden cihazlardaki POS uygulamaları, yalnızca mükellefin kendi adına banka ya da ödeme hizmet sağlayıcısıyla yaptığı üye iş yeri anlaşması kapsamında temin edilen cihaz ya da uygulamalar olacak.

Bayilik sistemi kapsamında ise, bayi ve ana firma ilişkisine dair istisnalar tanınacak.

BAYİLİK SİSTEMİNE DÜZENLEME

Bayilik ya da benzeri ticari ilişki çerçevesinde, bayilere ait cihazlara ana firmaya ait finansal hesapların tanımlanmasına olanak sağlanacak. Bunun için bazı şartların sağlanması gerekiyor: Türkiye genelinde en az 30 bayi, geçerli bir bayilik sözleşmesi, slip bilgilerine ana firmanın bilgileri eklenmesi ve tüm tahsilatların Gelir İdaresi’ne bildirilmesi şart koşulacak.

Ayrıca, bu şartlar sağlandığı takdirde, bayiye ait cihazlara ana firmaya ait POS uygulaması kurulabilecek.

E-TİCARETTEKİ MÜKELLEFLER İÇİN YENİ KURALLAR

Elektronik ticaret dışındaki işlemlerde sanal POS kullanımı sınırlandırılacak. Ancak e-ticaret yapan ve sipariş alan hizmet sağlayıcılar, aracı platformların konumlandırdığı sanal POS cihazlarıyla tahsilat yapabilecek.

Bankalar ve ödeme hizmet sağlayıcıları, mükelleflere doğru cihaz ve sistemleri sunmakla yükümlü olacak. Ayrıca, bu sistemlerin amacına uygun kullanılmasını izleyerek gerekirse müdahalede bulunacak.

Related Posts

Çalışma hayatında yeni dönem: 10 gün çalış 1 gün tatil iddiasına ilişkin açıklama!

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, TBMM’de kabul edilen “turizm işletmesi belgesi verilen konaklama tesislerinde çalışan işçilerin hafta tatili” düzenlemesinin, çalışanların hakkını ortadan kaldırmak gibi bir duruma neden olmayacağını, aksine onların verimli dinlenmesi için seçenek sunduğunu bildirdi.

2025 Temmuz ayı SED ödemeleri yattı mı? SED ne zaman yatacak? SED ödemesi zamlandı mı?

Her ay düzenli olarak yatırılan Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemeleri için gözler yeniden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığa döndü. Peki, 2025 Temmuz ayı SED ödemeleri yattı mı? SED ne zaman yatacak? SED ödemesi zamlandı mı?

İŞKUR açıkladı: İşte Türkiye’de en çok aranan 10 meslek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ocak-haziran döneminde 759 bin 945 kişinin işe yerleşmesine aracılık ettiklerini belirterek, “İş gücü piyasasının dinamiklerine ve tespit ettiğimiz ihtiyaçlara yönelik adımlarımız ile ülkemizin …

2016’da Burger King’de satılan menü fiyatları sosyal medyada gündem oldu

2016 yılındaki 4,95’lik menü fiyatı enflasyonun 10 yılda geldiği noktayı gösterdi

Kripto para piyasasını karıştırdı: Gizemli yatırımcı 14 yıl sonra ilk kez işlem yaptı

Bitcoin’in ilk yıllarından beri hareketsiz kalan bir yatırımcıya ait cüzdanlardan 14 yıl sonra ilk kez işlem yapıldı. Yatırımcının kripto varlıklarının 18 bin dolardan 2.5 milyar dolara çıktığı belirtiliyor.

Sigara fiyatlarında yeni zirve: En pahalı sigara 94 TL

ÖTV zammının ardından sigara fiyatları bir kez daha arttı. Philip Morris grubu da zam furyasına katılarak en ucuz sigarayı 85 TL, en pahalısını 94 TL yaptı. Böylece Türkiye’de 80 TL altı sigara dönemi resmen sona erdi.