Süper bilgisayarla şimdiye kadarki en büyük evren simülasyonunu oluşturdu

Evrenin Atomik ve Karanlık Maddesinin Doğası, Frontier ile Çözümleniyor

Geçtiğimiz ay, evrenin atomik ve karanlık maddesinin doğası üzerine çalışma yapan bir araştırmacı grubu, o dönemin en hızlı süper bilgisayarıyla büyük bir çaba harcadı.

Bahsi geçen süper bilgisayar, Frontier adını taşıyor ve nedavut bir araştırma ekibi evrenin en büyük astrofizik simülasyonunu çalıştırmak için bu bilgisayardan faydalandı. Bu simülasyon, daha önce hiç mümkün olmayan büyük teleskop gözlemleriyle eşdeğer boyutta gerçekleşti.

Simülasyonların temelinde yatan hesaplamalar, evrenin madde içeriğinin kütleçekimsel etkileşimlerinden görünmez güçlere kadar yeni bir bakış açısı sunarak kozmolojik simülasyonlar için önemli bilgiler sağlıyor.

Argonne Ulusal Laboratuvarı’ndaki hesaplamalı bilimler bölüm direktörü olan Salman Habib, evrenin işleyişi hakkında şunları söyledi: “Evrenin işleyişini anlamak istiyorsak, yer çekimi ile birlikte sıcak gaz, yıldızların, kara deliklerin ve galaksilerin oluşumunu da simüle etmeliyiz.”

Sol taraftaki görüntü, milyarlarca yıl boyunca genişleyen evrenin galaksi kümelerinin evrimini gösterirken; sağ taraftaki görüntü ise aynı bölgede galaksilerin zaman içindeki oluşumunu ve hareketini sergiliyor.

Bilim insanları, bu simülasyon aracılığıyla insan beyninin tahmin edemediği evrenin oluşum sürecindeki olayları belirleme fırsatı elde edecekler. Bu çabaların sonucunda daha detaylı ve güçlü süper bilgisayarlarda daha kapsamlı görseller elde etmek mümkün olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir