Şam’da Türkiye-Suriye ortaklığıyla yükseköğretim adımı atılıyor

Yükseköğretim Alanında Türkiye-Suriye İşbirliği Protokolü İmzalandı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Özvar ve beraberindeki heyet, başkent Şam’da Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı Halabi ile yükseköğretim alanında işbirliği anlaşmaları imzalamak üzere bir araya geldi.

Toplantıya Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Burhan Köroğlu, Türkiye’den bazı üniversitelerin rektörleri, YÖK başkan vekilleri, başkan danışmanı, bilgi işlem ve dijitalleşme daire başkanları da katıldı.

Protokol imzalanmasının ardından konuşan Özvar, Suriye Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı ile yapılan görüşmelerin önemli bir protokol ile sonuçlandığını belirtti.

Şam’da planlanan Türkiye-Suriye Üniversitesi’nin kurulmasının, iki ülkenin ortak vizyonu doğrultusunda gerçekleşen bir girişim olduğunu vurgulayan Özvar, projeye Suriyeli muhatapların tam destek verdiklerini söyledi. Üniversitenin kuruluş çalışmalarının yakında başlayacağını belirtti.

“Türkiye’deki üniversitelerden mezun olan Suriyeli öğrencilerin diplomalarının Suriye tarafından tanınacağı” bilgisini paylaşan Özvar, yükseköğretim alanında iki ülke arasında kapsamlı bir işbirliği sürecinin resmen başlatıldığını söyledi.

Özvar, ikinci önemli başlığın Suriye’deki üniversitelerin dijital dönüşüm sürecine Türkiye’nin katkı sağlayacağını dile getirdi. Türk üniversitelerinin, Suriyeli yükseköğretim kurumlarının bilişim altyapısının güçlendirilmesine destek vereceğini belirtti.

Akademik değişim programlarının da yer aldığı protokolde ortak bilimsel projelerin yanı sıra akreditasyon ve kalite güvencesi alanında işbirliği kararları alındığını aktaran Özvar, üniversiteler arasında işbirliğini geliştirmek amacıyla ortak toplantılar planlandığını belirtti.

İmzalanan işbirliği protokolünün Suriye’nin yükseköğretim sistemi açısından önemli bir adımı temsil ettiğini belirten Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanı Halabi, protokolün gelecek dönemde Suriye yükseköğretim sisteminde önemli gelişimlere zemin hazırlayacağını ifade etti. Ayrıca, iki ülke arasında akademik diplomaların karşılıklı tanınmasına yönelik işbirliğinin başladığını açıkladı.

Halabi, Türkiye ile yapılan işbirliği anlaşmasının yükseköğretimde yeni bir başlangıç ve yeniden doğuş anlamı taşıdığını belirterek, eğitim kalitesinin artırılması, akademik sıralamaların yükseltilmesi gibi alanlarda Türkiye ile ortak çalışmaların yürütüleceğini aktardı.

Related Posts

Dışişleri’nden Türkiye, ABD ve Ukrayna görüşmesiyle ilgili açıklama

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Türkiye, ABD ve Ukrayna heyetleri yarın İstanbul’da bir araya gelecek” ifadeleri kullanıldı.

Yönetmen Ali Özgentürk hayatını kaybetti

Yönetmen ve gazeteci Nebil Özgentürk sosyal medya hesabından paylaşımda bulunarak ağabeyi yönetmen Ali Özgentürk’ün hayatını kaybettiğini duyurdu.

İşçiler yangına uykuda yakalandı!

Muğla’nın Bodrum ilçesinde koğuş olarak kullanılan konteynır bugün alev alev yandı. İki işçi alevlerin arasından arkadaşlarının uyarısı ile son anda kurtarıldı. Korku dolu anlar yaşandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Galatasaray’a tebrik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, X hesabından yaptığı paylaşım ile Türkiye kupasını kazanan Galatasaray’ı tebrik etti. Erdoğan mesajında, “Galatasaray futbol takımını ve tüm Galatasaray camiasını yürekten tebrik ediyorum.” dedi.

PKK’nın kendini feshi İBB operasyonlarını boşa mı düşürecek?

Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan’ın tutukluğuna bir kez daha itiraz edildi. Şahan’ın avukatı Hüseyin Ersöz, sunduğu dilekçede, “12 Mayıs 2025 tarihinde PKK/KCK örgütünün kendisini feshettiğini ve silahlı mücadeleyi bıraktığını ilan etmesi, isnat edilen ‘örgüte yardım’ suçunun tüm unsurlarını hukuki ve fiilî olarak ortadan kaldırmıştır” dedi.

Ahmet Türk’ten Devlet Bahçeli’ye: Bir siyasetçinin alamayacağı bir riski üstlendi; siyasi hesaplar yapmadı

Türk, “Biz bu barış sürecine girerken bunu bir pazarlık olarak, pazarlık konusu asla yapmadık, yapmayız da” dedi